Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za četvrtak, 11. ožujka 2021.

Obavijesti

11. ožujka 2021. – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata, testirane su 182 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih osoba na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 156. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 43 487 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 35 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 4 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata te je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U Međimurskoj županiji je treći vikend za redom provedena akcija masovnog cijepljenja osoba starijih od 65. godina i osoba s kroničnim bolestima. Kako je izvijestila voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ-a MŽ dr. Višnja Smilović, proteklog je vikenda cijepljeno 1490 osoba te do sada nisu zabilježene ozbiljnije reakcije na cjepivo: „Sve doze cjepiva koje dobijemo utrošimo te ćemo već krajem tjedna imati gotovo 8 200 cijepljenih osoba u Međimurskoj županiji.“ S današnjim danom u Međimurskoj županiji barem jednu dozu cjepiva primilo je 6 867 osoba, dok je dvije doze primilo 1860 osoba. S obzirom na to da se nalazimo u periodu kada postoje drugi respiratorni virusi u našoj sredini, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal kazala je da je zadnjih  dana zabilježen veći broj hospitalizirane djece, no spomenute bolesti nisu povezane s virusom COVID-19. U Međimurskoj županiji zabilježena je prisutnost takozvanog „britanskog“ soja, no uspješno je suspregnuto njegovo širenje.

U subotu će se cijepiti 1400 građana na 3 punkta, u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama osnovnih škola u Murskom Središću i Prelogu.

U organizaciju cijepljenja uključene su zdravstvene ustanove na području Međimurske županije, volonteri Crvenog križa, pripadnici policije i vatrogasaca, koji odrađuju ogroman posao na čemu im je zahvalio načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec. Kako bi se proces cijepljenja i dalje odvijao prema planu, mole se građani da na cijepljenje dolaze u točno dogovoreno vrijeme. Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić naglasio je da je odrađen velik posao proteklih tjedana, a da se potencijalni nedostaci i krivi koraci odmah ispravljaju i korigiraju. „Dajemo sve od sebe da cijela akcija prođe što kvalitetnije i učinkovitije, stoga molimo građane za razumijevanje.“ U platformu putem koje građani mogu podnijeti zahtjev za cijepljenje do sada je upisano 20 073 osoba.

Cijela Hrvatska bilježi povećanje broja pozitivnih osoba te je s današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji nešto povećana, no i dalje nema razloga za zabrinutost jer je blago povećanje manje u odnosu na povećanje na nivou Hrvatske. S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 96 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 112 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 172 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 209 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 141 osobe, od čega ih je 106 pozitivnih, te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 9,29%.

 

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  mikrobiologija@zzjz-ck.hr.

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Međimurje info