Međimurje info » Međimurje – Hrvatski cvijetnjak

Međimurje – Hrvatski cvijetnjak

Ni riječ ni slika ne mogu ono što mogu čula. A u Međimurju, najsjevernijoj županiji Hrvatske, kraju med dvemi vodami, impresivnom cvijetnjaku naše domovine, sva se čula bude.


Noviju prošlost našeg kraja poznaju ispirači zlata iz Donjeg Vidovca, rudari iz jedinog mjesta na svijetu u kojem se gromade ugljena izvlače s dna rijeke Mure – Križovca, pobornici antropozofa Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca, ljubitelji etno pjesme kojoj je smisao dao dr. Vinko Žganec iz Vratišinca, poznavatelji starih zanata i pletači šibe iz Kotoribe, sve o božanskom piću znaju vinari iz Štrigove i okolice,… Tek površan pogled u stariju prošlost Međimurja, u prvi plan stavlja plemićku obitelj Zrinski koja je hrvatskoj i europskoj kulturi dala osebujan pečat stvaran u Čakovcu. U našem Međimurju mnošto je očuvanih sakralnih objekata, kurija i dvorova. Bogatstvom smatramo 17 spomenika kulture nulte i prve kategorije, a u najvećem od njih – dvorcu Zrinskih u Čakovcu djeluje Muzej Međimurja s fundusom od preko 17 tisuća izložaka.

Sve rečeno i još mnogo više, poštujemo i danas. Baštinu na koju smo ponosni, upotpunili smo na svim poljima modernog življenja gradeći suvremene prostore za sport i rekreaciju (stadion Mladost i Gradski bazeni Čakovec, toplice Sveti Martin, golf tereni Donji Vidovec,…), lov i ribolov (ribnjaci i lovišta desetaka društava diljem županije), kulturno djelovanje (izložbeni i koncertni prostori). Stavili smo u prvi plan zaštitu okoliša, razvoj seoskog turizma, ustanovili Vinsku cestu, višestruko podržali ekološku proizvodnju hrane i vinarstvo da bismo bili pravo mjesto za odmor, team-building, sajmovanje pa i avanturu.

U Međimurje možete doći na spust Murom prema ušću Drave, razgledati Zaštićeni park prirode Mura i jedini riječni mlin u Žabniku, voziti bicikl na uređenim brdskim i nizinskim stazama, okušati se u paintballu, jahanju, kartingu, relaksirati se u termalnoj vodi koja izvire na mjestu Toplica Sv. Martin.
Iz godine u godinu njegujemo dobre običaje održavanja kulturnih, zabavnih, gospodarskih i drugih priredbi poput Međimurske popijevke i Međimurskog sajma poduzetništva u Nedelišću, Majskog muzičkog memorijala, ASSITEJ-a, Jazz faira, Međunarodne škole animiranog filma, Ljeta u gradu Zrinskih, Sajma ekologije i zdrave prehrane, Konjičkog turnira, Međunarodnog teniskog turnira u Čakovcu, Dana Urbanova u Sv. Urbanu, Dana šibe i ribe u Kotoribi, Dana Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, Dana polja krumpira u Belici, Dana vinograda u Železnoj Gori, Festivala jabuke i niza drugih.

Na krajnjem smo sjeveru geografske karte Hrvatske. Na falačecu zemlje. Na otoku između Mure i Drave. Ovdje je Lijepa naša najgušće naseljena, a Međimurci su nesebični domaćini iskrenog osmijeha. Međimurje je dijelom Panonske nizine, ali i posljednjih obronaka Alpa. Odavde su u svijet krenuli skladatelj Josip Štolcer Slavenski, slikar Ladislav Kralj, pjesnici Nikola Pavić i Florijan Andrašec, kipar Lujo Bezeredi, književnici Joža Horvat i Milivoj Slaviček, tenisač Franjo Punčec…
Malo Međimurje postat će Vašom stalnom odrednicom nakon samo jednog boravka. Ovdje se sva čula bude i oplemenjuju.

Međimurje info