Međimurje info » Čakovec Grad Zrinskih

Čakovec Grad Zrinskih

Gotovo u samom geografskom središtu Međimurja nalazi se grad Čakovec. Još su Rimljani u ovaj prostor smjestili svoje odmorište Aquamu. U 13. stoljeću anali bilježe drveni „Čakov toranj“ kao preteču današnjeg grada i njegova imena. Zrinski i drugi gospodari u 16. i 17. stoljeću dižu ga u neosvojiv i raskošan wasserburg uz koji niče slobodan kraljevski grad.

U zelenom okrilju perivoja do danas je očuvano ovo povijesno srce oko kojeg je izrastao grad po mjeri čovjeka. Vrhunske komunikacije, najmodernija infrastruktura, lijepa hortikultura, gospodarska propulzivnost, dinamičan kulturni i sportski život, sve su to razlozi za ugodan život petnaestak tisuća žitelja. Turistima se uz razgled povijesne jezgre nudi odlična gastronomska ponuda, bazeni, mnoštvo sportskih terena, te atraktivna događanja tijekom cijele godine. Čakovec je od 2008. do 2010g. proglašavan najuređenijim gradom kontinentalne Hrvatske.

Zrinski

Od sredine 16. do sredine 17. stoljeća Međimurjem je vladala plemićka obitelj Zrinski. U hrvatsku ali i europsku povijest Zrinski su se upisali zbog svojih ratničkih poduhvata u ratovima s Turcima, ali i kao pjesnici, gastronomi, političari, zavjerenici i na kraju tragičari. Životopisi članova ove obitelji istinske su povijesne balade koje ni današnji holivudski scenaristi ne bi bolje osmislili. Njihovu slavnu prošlost danas evocira atraktivna povijesna vojna postrojba pod nazivom „Zrinska garda“. Unutar palače Staroga grada Zrinskih smješten je Muzej Međimurja Čakovec gdje su osim postava posvećenog Zrinskima još i arheološka, povijesna i etnografska zbirka te likovna galerija.


Više informacija | www.tourism-cakovec.hr, 040/313-319 |www.cakovec.hr, 040/314-920 |www.cakoveconline.com
Međimurje info