Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za nedjelju, 1. studenoga 2020.

Obavijesti

1. studenoga 2020. – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata obavljeno je najviše testiranja u jednom danu od početka epidemije. Od testiranih  391 osobe evidentirane su 94 osobe pozitivne na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata ozdravilo je 57 osoba. U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 1 541 osoba. Do sada je ukupno uzeto 13 726 uzorka. Postotak pozitivnih osoba na virus COVID-19 u odnosu na broj testiranja za proteklih 24 sata je 24%, što je osjetno manji postotak u odnosu na protekli tjedan.

U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom proteklih 24 sata je primljeno novih 7 pacijenata te su, u ovom trenutku, hospitalizirana 48 pacijenta pozitivnih na virus COVID-19, od kojih se 4 pacijenta nalaze na respiratoru. Evidentirana je i jedna preminula osoba, pozitivna na COVID-19, starosti 77 godina s ostalim akutnim respiratornim bolestima. U zdravstvenom sustavu na virus COVID 19 su pozitivna 2 liječnika i 14 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalazi 2 liječnika i 10 medicinskih sestara.

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuje obavijest građanima:

S obzirom na porast broja zaraženih i posljedično povećanje opterećenja na laboratorije, ponegdje nije moguće dobiti termin za testiranje pravovremeno ili se čeka na rezultate testiranja, zbog ograničenih kapaciteta laboratorija ili nedostatka reagensa, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi, stoga apeliramo na sve građane da:

1) Ako imaju simptome i testirani su, ali nalaz još nije pristigao, da ostanu kod kuće i izoliraju se od ostatka ukućana do dolaska nalaza. Također je potrebno da obavijeste sve osobe s kojima su bili u kontaktu 48 sati prije pojave simptoma da ostanu kod kuće u samoizolaciji i ne idu na posao do dolaska njihovih nalaza.

2) Ako osobe imaju bilo koji simptom koji bi mogao upućivati na zarazu koronavirusom (tjelesna temperatura veća od 37.2, šmrcanje, suhi kašalj, grlobolja, gubitak njuha i okusa, probavne smetnje, umor, glavobolja, itd…), da ostanu kod kuće, TELEFONOM se jave nadležnom liječniku, te će biti testirani. Također je potrebno da obavijeste sve osobe s kojima su bili u kontaktu 48 sati prije pojave simptoma da ostanu kod kuće u samoizolaciji i ne idu na posao do dolaska njihovih nalaza.

3) Osobe koje su zdrave i nemaju simptome bolesti, a kontakti su oboljelih i iz nekog razloga su se testirali, moraju ostati u karanteni do isteka propisane samoizolacije, bez obzira na nalaz testa. Ukoliko dobiju pozitivan test, neka odmah telefonom obavijeste sve osobe s kojima su bili u kontaktu 48 sati prije uzetog brisa, te neka upute svoje kontakte da ostanu u samoizolaciji i da se telefonom jave nadležnim liječnicima.

4) Osobe koje se trebaju testirati radi ostvarenja zdravstvene zaštite (trebaju na pregled, operaciju ili slično), a nemaju simptoma koji upućuju na koronavirus, a zbog trenutne situacije se ne mogu testirati ili nisu još dobili nalaz testa, treba im se omogućiti da ostvare zdravstvenu zaštitu bez obzira što nemaju test. Ako se primaju na hospitalizaciju, treba ih po primitku izolirati te one koji već ne čekaju nalaz i testirati – obje skupine trebaju ostati u izolaciji do prispijeća nalaza. Ako idu na neodgodivi zahvat koji ne zahtijeva hospitalizaciju, zdravstveno osoblje treba prema njima postupati uz korištenje osobne zaštitne opreme, izolacija, dezinfekcija….)

5) Osobe koje su kontakti pozitivnih i nalaze se u samoizolaciji, te razviju simptome bolesti, NE TREBAJU SE TESTIRATI.  Neka se TELEFONOM  jave nadležnim liječnicima koji će ih upisati u sustav kao oboljele I javiti službenom prijavom epidemiološkoj službi.

Stožer Civilne zaštite Međimurske županije apelira na građane obavezno nošenje maski na mjestima gdje se okuplja više ljudi, kao i obavezno korištenje maski na grobljima u narednim danima.

Međimurje info