Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za ponedjeljak, 21. prosinca 2020.

Obavijesti

21. prosinca 2020. – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata evidentirano je 15 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 137 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 089. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 30 295 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo 9 290 osoba pozitivnih na COVID-19, a ukupno se oporavilo 8 039 osoba. U spomenutim brojevima su osobe testirane PCR testom, brzim Ag testovima, dijagnostikom na temelju kliničke slike te osobe testirane u drugim ustanovama izvan Međimurske županije.

Na trenutno epidemiološko stanje u Međimurskoj županiji osvrnula se ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr.med. Marina Payerl-Pal kazavši da je situacija u našoj županiji znatno bolja nego što je bila početkom ovog mjeseca. Podaci pokazuju da se smanjuje udio pozitivnih među ukupnim brojem testiranih uzoraka te se taj postotak sada kreće oko 30%, a bilježili smo dane kada je iznosio 50%. Objektivne brojke koje pokazuju pravu situaciju su 7-dnevna incidencija, koja iznosi 743, što je za 45% manje nego što je bila u prethodnim danima, i 14-dnevna incidencija, koja je pala ispod 2000 te sada iznosi 1909. S obzirom da je Međimurska županija jedna od rijetkih županija i regija koja svojoj ukupnoj epidemiološkoj slici pribraja rezultate ne samo PCR testiranja, već i brze Ag testove i kliničke slike, podaci o incidenciji su 11% veći nego kada bi se ubrajali samo PCR rezultati. „To su trendovi koji nam daju optimizam u ovom vremenu i mali su dašak dobrih vijesti. Dobra vijesti je i da 26. prosinca 2020. godine u Međimurje dolaze prve doze cjepiva, i to 445 doza. Prema planu, cijepljenje će započeti 27. prosinca, a prvo će se cijepiti korisnici domova za starije i nemoćne osobe. Nakon njih zdravstvene osobe koje su djelatnici hitne pomoći i covid odjela. O novim dozama cjepiva ćemo na vrijeme izvijestiti.“, objasnila je ravnateljica Payerl-Pal.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 142 pacijenta pozitivna na virus COVID-19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 19 pacijenata, u palijativnom covid centru smješteno je 9 pacijenata, a njih 114 u Županijskoj bolnici Čakovec. Na respiratoru se nalazi 18 covid pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 78 godina, s pridruženim teškim kroničnim bolestima. Smanjenje broja pozitivnih osoba još se neće odraziti na broj hospitaliziranih i preminulih osoba, istaknuo je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr.med. Tomislav Novinščak, dodavši da će brojke biti reflektirane kroz koji tjedan, no ipak je primjetan pad broja hospitaliziranih: „Najveći broj hospitaliziranih osoba je bio 155, a trenutno su hospitalizirane 142 osobe. Proteklih tri dana primjetan je pad broja hospitaliziranih u odnosu na broj otpuštenih, no treba i dalje biti oprezan. Većina hospitaliziranih su osobe s teškom kliničkom slikom, stoga moramo i dalje poštovati mjere i čuvati zdravstveni sustav.“  Primjetan je i pad broja zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji i izolaciji. U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 je pozitivno je 8 liječnika i 30 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze 1 liječnik i 6 medicinskih sestara.

S obzirom na sve izazove pred kojima smo se našli u ovoj godini, trend smanjenja broja pozitivnih osoba su dobro vijesti zahvaljujući kojima u Božićno vrijeme i novu godinu možemo ući s malom dozom optimizma.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalivši još jednom svim liječnicima, medicinskim sestrama, tehničarima, bolničarima i djelatnicima zdravstvenog sustava koji su posljednjih mjeseci neumorno radili kako bi održali zdravstveni sustav. Do sada je u Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano ukupno 705 covid pozitivnih pacijenata, što govori o velikom pritisku koji su morali izdržati i odraditi djelatnici zdravstvenog sustava, koji će i ove blagdane nesebično odraditi.

Odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, obaveza izdavanja propusnica za napuštanje županije prema mjestu prebivališta ili boravišta stupa na snagu od srijede, 23.prosinca 2020.godine i trajat će do 8. siječnja 2021.godine. Sustav izdavanja e-propusnica organizirat će se putem sustava e-Propusnice ili temeljem prijave putem e-mail adrese propusnice@medjimurska-zupanija.hr na koji će građani s područja Međimurske županije upućivati svoje zahtjeve za izdavanje propusnice. Na obradi zahtjeva i izdavanju propusnica radit će se od 8-22 sata te će svi opravdani zahtjevi biti riješeni u najkraćem mogućem roku. Sve informacije dostupne su na brojevima telefona 040/374-235 (od 8-16 sati) i 099/5298-777 (od 16-22 sata). Za one situacije koje nisu previđene Odlukom, propusnice se moraju zatražiti od Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske. Županijski stožer izdavat će propusnice za rad u drugim županijama te će se izdavati propusnice za zdravstvene usluge, odnosno osobama koje imaju zakazane termine odvijanja određenih zdravstvenih usluga. Županijski stožer uputio je prijedlog oko načina izdavanja propusnica Nacionalnom stožeru uvidjevši da će određene životne situacije zahtijevati drugačiji pristup. Osobe koje nemaju pristup sustavu e-Propusnice ili e-mail adresu, mogu osobno zatražiti izdavanje propusnice.

Donošenjem odluke o zabrani napuštanja županije mjesta prebivališta ili boravišta, Policijska uprava Međimurska će u suradnji s policijskim upravama Varaždinskom i Koprivničko-križevačkom na svim prometnim pravcima koji spajaju našu i susjedne županije nadzirati promet te vršiti kontrolu propusnica. Stoga iz PU međimurske apeliraju na sve građane da sa sobom nose važeće dokumente kako bi se mogao utvrditi identitet osoba i opravdanost kretanja. Također, iz PU međimurske javljaju da su u prosincu dobili 18 dojava o kršenju mjera samoizolacije i izolacije, od kojih je utvrđeno 8 slučajeva kršenja propisanih mjera. S obzirom da bilježe velik broj upita o prelasku hrvatskih granica, napominju da je za ulazak u Hrvatsku potreban negativan PCR test ili je nakon dolaska u Hrvatsku potrebno biti u samoizolaciji. Proteklog tjedna je na svim graničnim prijelazima zabilježen pojačan promet te su i na graničnim prijelazima u Murskom  Središću i Trnovcu zabilježena dulja čekanja, no iz PU međimurske apeliraju na građane da budu strpljivi jer se pojačan promet očekuje i ovog tjedna.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  mikrobiologija@zzjz-ck.hr. Detaljnije upute se nalaze na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije https://www.zzjz-ck.hr/. Pozivni centar je na broju 040 386 835, svakodnevno od 8.00 – 20.00 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 372-372.

Međimurje info