Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za srijedu, 29. rujna 2021.

Obavijesti

29. rujan 2021. – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 202 uzorka, od čega je evidentirano 50 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 24,75% pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Na epidemiološko stanje u Međimurskoj županiji na konferenciji za medije osvrnula se ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Marina Payerl-Pal koja je kazala da 7-dnevna incidencija na testiranja PCR metodom iznosi 154 na 100 000 stanovnika, dok je 14-dnevna incidencija 253.

U protekla 24 sata oporavilo se 12 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 184. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68 897 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ MŽ dr. Višnja Smilović istaknula je da više od 90% osoba koje su hospitalizirane posljednjih mjesec dana u Županijskoj bolnici Čakovec nije cijepljeno: „U Međimurju prevladava delta soj koji se šiti brže, a velik broj hospitaliziranih osoba sudjelovao je na većim okupljanjima i nije se pridržavao mjera i odluka Nacionalnog stožera. Apeliramo na građane da se pridržavaju i poštuju odluke Stožera kako bi sačuvali svoje zdravlje, zdravlje bližnjih i očuvali zdravstveni sustav.“ Stoga zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i novi načelnik Stožera civilne zaštite Branko Sušec pozivaju građane da se cijepe. Cijepljenje se odvija svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u Županijskoj bolnici Čakovec. Međimurska županija je među 5 vodećih županija u Hrvatskoj po broju cijepljenih te je 50 580 stanovnika cijepljeno barem jednom dozom, što iznosi 57,61% od ukupnog stanovništva u Međimurju starijeg od 18 godina. Dvije doze cjepiva primile su 45 903 osobe, što iznosi 52,28% od ukupnog stanovništva u Međimurju starijeg od 18 godina.

Svakog četvrtka dostupno savjetovanje o cijepljenju

Od idućeg tjedna Zavod za javno zdravstvo MŽ uvodi savjetovanje o cijepljenju za građane.  Sve osobe koje se žele savjetovati vezano uz cijepljenje protiv SARS-CoV-2 virusa mogu se javiti u Odjel za epidemiologiju akutnih i kroničnih nezaraznih bolesti ZZJZ-a Međimurske županije četvrtkom od 10 do 11 sati. „Osim savjetovanja, jednom mjesečno uvest ćemo cijepljenje subotom za sve građane koji se tijekom tjedna nisu u mogućnosti cijepiti, a o detaljnim informacijama odvijanja cijepljenja izvijestit ćemo naknadno.“, poručila je ravnateljica ZZJZ-a MŽ dr. Payerl-Pal.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 21 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 5 osoba, otpuštene su 4 osobe. Nema pacijenata na invazivnoj respiraciji, a preminula je 1 osoba, ženska osoba stara 47 godina.

 

Činjenica je da većina hospitaliziranih osoba nije cijepljeno. Zato pozivamo građane da se cijepe jer, ne samo da je cijepljenje učinkovita metoda prevencije od bolesti, nego ćemo povećanjem broja hospitaliziranih biti primoranih smanjiti broj naših usluga i operacija.“, naglasio je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović. Dodao je da je u Županijskoj bolnici Čakovec dvjema dozama cijepljeno više od 75% djelatnika, a djelatnici koji nisu cijepljeni će se moći redovno testirati, kako bi se maksimalno zaštitili pacijenti i sam zdravstveni sustav.

 

Međimurje info