Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za subotu, 7. studenoga 2020.

Obavijesti

Čakovec, 7. studenoga 2020. – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirano je novih 369 osoba. Evidentirano je 129 osoba pozitivnih na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je manje nego prethodnog dana. U proteklih 24 sata oporavilo se 112 osoba. Do sada je ukupno uzeto 16 110 uzorka. Postotak pozitivnih osoba na virus COVID-19 u odnosu na broj testiranja za proteklih 24 sata je 34,9%, što je za 5,5% manje nego prethodnog dana.

U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom proteklih 24 sata primljeno je novih 10 pacijenata, otpuštena su 4 pacijenta te je, u ovom trenutku, hospitalizirano 54 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od kojih se 6 pacijenata nalazi na respiratoru. U proteklih 24 sata evidentirana je 1 preminula COVID-19 pozitivna osoba: muška osobe stara 86 godina.

U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 je pozitivan 1 liječnik i 16 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalazi 14 medicinskih sestara.

Svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati Pozivni centar na broj 040-386 835, svakodnevno od 8.00 do 20.00 sati.

Od danas su na snazi nove mjere koje se u najvećem dijelu odnose na ograničavanje okupljanja, no najveća mjera je odgovornost svakog građanina. Evidentno je da smo na vrhuncu pandemije i izuzetno je važno očuvati zdravstveni sustav, zaštititi zdravstvene djelatnike i spriječiti prodor virusa u Domove za starije i nemoćne osobe. Naši stariji sugrađani vrlo lako razviju teže kliničke slike koje mogu biti vrlo opasne. Velika većina COVID pozitivnih osoba ne osjeća simptome ili su oni vrlo blagi, no vrlo lako ih mogu prenijeti na svoje ukućane ili svoje bližnje starije članove obitelji, osobito sada kada stiže hladnije vrijeme. Stoga je vrlo važno suzdržati se od izlaganja javnim okupljanjima ili dužem boravku s više ljudi dok ne prođe vrhunac epidemije.  Donijete mjere Nacionalnog Stožera su balans da se s jedne strane apelira na odgovornost, spriječi širenje zaraze i očuva zdravstveni sustav, a s druge strane održavanje gospodarstva, obrazovanja i, koliko-toliko, normalne svakodnevice.

U sadašnjoj fazi pandemije ključno je  da građani sami znaju prepoznati znakove bolesti, da znaju što učiniti, odnosno, kako postupiti.

Ako šmrcate, grebe vas u grlu ili imate grlobolju, kašljete ili imate čak samo i blago povišenu temperaturu, imate bolove u mišićima ili simptome nalik na gripu liječite se kod kuće, a potrebno bolovanje ćete riješiti tijekom narednih dana s liječnikom obiteljske medicine.

Odvojite se od ostalih članova obitelji, nipošto ne ulazite u vozila javnog prometa, nipošto ne odlazite na posao, djecu s tim znakovima bolesti ne šaljite u školu,  niti ne odlazite na skupove, kod prijatelja, u kafiće, teretane i slično.

U ovoj situaciji svatko tko ima simptome može se smatrati COVID-19 bolesnikom. Testiranje je potrebno samo u slučaju ako se ne zna epidemiološka povezanost, odnosno ako u obitelji, radnoj sredini ili okolini gdje se krećemo nema potvrđenog COVID-19 bolesnika. U slučaju ako znamo da smo bili u kontaktu s osobom kod koje je potvrđena bolest, testiranje nije potrebno  već se dijagnoza  postavlja na temelju kliničke slike.

Testiranje je uvijek potrebno za posebne kategorije (zaposlene u domovima za starije, zdravstvene radnike ili osobe koje boluju od teških bolesti koje narušavaju obrambeni odgovor organizma).

Na stranicama HZJZ – preporuke https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ nalaze se Upute što učiniti ako ste pozitivni na korona virus ili bliski kontakt? https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/kratke-upute-sto-uciniti-ako-ste-pozitivni-na-koronavirus/ koje se mogu koristiti u informiranju građana.

Međimurje info