Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za utorak, 20. listopada 2020.

Obavijesti

20. listopada 2020. – U Međimurskoj županiji u protekla 24 sata pozitivan nalaz na virus COVID 19 potvrđen je kod 24 osobe.

Danas do 11 sati uzet je 271 uzorak i svi su u obradi. Ozdravile su 24 osobe, a trenutno je u našoj županiji 242 aktivnih slučajeva bolesti: za 17 osoba još traje epidemiološki nadzor, 61 osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 143 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama, 20 osoba iz ustanova za starije i nemoćne osobe (korisnici i djelatnici) te 1 osoba s prebivalištem u Međimurskoj, a s boravištem u drugoj županiji.

Prema mjestu prebivališta: u Čakovcu je 53 aktivnih slučajeva, u Murskom Središću 5,  u Prelogu 19, na području općina Belica 20, Dekanovec 1, Domašinec 1, Donja Dubrava 3, Donji Kraljevec 18, Donji Vidovec 8,  Goričan 7, Gornji Mihaljevec 2, Kotoriba 3, Mala Subotica 12, Nedelišće 24, Orehovica 7, Podturen 5, Pribislavec 6, Selnica 2, Strahoninec 6, Sveta Marija 10, Sveti Juraj na Bregu 12,  Sveti Martin na Muri 7, Vratišinec 4, Šenkovec 3, Štrigova 4.

Do sada je ukupno uzeto 10 341 uzoraka.  Trenutno  je 1157 osoba u samoizolaciji (pozitivni na virus COVID 19  i njihovi kontakti), no epidemiološka obrada je još u tijeku te još nisu kontaktirani svi kontakti potvrđenih slučajeva niti su svi evidentirani u Centralnom repozitoriju.

Hospitalizirano je 19 pacijenata, nitko nije na respiratoru. Za sada je virus potvrđen u dvije ustanove za starije i nemoćne osobe kod korisnika i djelatnika.

Škole i dalje rade po modelu A – nastava se odvija redovno u školama uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a ukoliko bude potrebe škole će pojedinačno donositi odluke o prelasku na druge modele nastave.

U Županijskoj bolnici Čakovec od ponedjeljka, 19. listopada 2020. godine vrijedi nova organizacija trijaže ulaska pacijenata u bolnicu s ciljem da se pacijentima olakša obavljanje epidemiološke trijaže koja je smještena u zatvorenom prostoru kako pacijenti ne bi morali stajati na ekstremnim hladnoćama, kiši, snijegu i drugim nepovoljnim vremenskim uvjetima. Novi ulaz u bolnicu nalazi se preko puta Doma zdravlja – suteren  (nasuprot Svetojelenske ulice) te su svi pacijenti obavezni javiti se u suteren trijažnog punkta prije ulaska u Bolnicu i Medicinsko biokemijski laboratorij. Razmatra se ponovno aktiviranje COVID dežurne ambulante.

S obzirom na povećanje broja osoba pozitivnih na COVID 19 virus, Stožer CZ Međimurske županije apelira na dosljedno pridržavanje svih propisanih mjera, posebno nošenje zaštitnih ili medicinskih maski, održavanje fizičke distance te izbjegavanje svih okupljanja s većim brojem ljudi. Budimo odgovorni i solidarni – pridržavanjem mjera štitimo sebe i sve s kojima smo u kontaktu.

Međimurje info