Međimurje i dalje bez novozaraženih

Obavijesti

17. travnja 2020. –U Međimurskoj županiji dosada je potvrđeno 8 osoba pozitivnih na COVID 19 virus, od kojih su 3 ozdravile. Do sada je obavljeno 213 testiranja te s današnjim danom nema novozaraženih osoba. 

U odnosu na neposredno okruženje u Međimurju je epidemiološka situacija i nadalje vrlo povoljna. 

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec istaknuo je da je od četvrtka, 16. travnja 2020. godine dozvoljen pojedinačni ribolov uz strogo pridržavanje svih mjera,kao i pojedinačni lov u svrhu zaštite poljoprivrednih dobara i provođenje lovnih aktivnosti (nadzor i čuvanje lovišta, hranjenje divljači u lovištima) uz strogo pridržavanje mjera koje prije svega podrazumijevaju zabranu okupljanja. „Budući da prijedlog jedinstvene zone kretanja nije prihvaćen ovim putem želim apelirati na sve načelnike i gradonačelnike da se što žurnije dogovore oko sporazuma jedinstvenih područja kretanja. Županijski stožer dobio je tek dio Sporazuma iz kojih su neke općine izostavljene. Kako bismo Stožeru Civilne zaštite RH poslali na odobrenje trebamo prikupiti sve sporazume uz mišljenje Zavoda za javno zdravstvo.

Župan Matija Posavec izvijestio je javnost kako je jučer obavljeno 20 testiranja osoba koje su bile obuhvaćene izvidom epidemiološke službe posljednje zaražene osobe i svi su nalazi negativni. „Svih petoro zaraženih odnosno 3 žene i 2 muškarca su dobrog općeg stanja i na putu su ozdravljenja. U odnosu na Republiku Hrvatsku koja u ovome trenutku ima 1791 zaraženu osobu, 0,44% svih zaraženih, 1,05% svih testiranih i 6,2% osoba kojima su određene mjere samoizolacije je u Međimurskoj županiji te je na jednu zaraženu osobu provedeno 30 testiranja što je gotovo 3 puta više u odnosu na RH.

Danas će biti formirano i Povjerenstvo za nadzor 28 domova za starije i nemoćne koje će činiti predstavnici policije, sanitarne inspekcije, državnog inspektorata, socijalni radnik i nadležna pročelnica upravnog odjela za zdravstvo koji će nadzirati i dodatno pomagati u provedbi propisanih mjera.

Zaključno bih istaknuo izniman angažman, stručnost djelatnika Zavoda za javno zdravstvo koji je ključna institucija u provedbi mjera i davanju uputa stanovništvu. Disciplina stanovništva Međimurja koje je na visokoj razini,  poštivanje svih donesenih mjera je ključ uspjeha povoljne epidemiološke situacije prema kojoj smo jedna od tri hrvatske županije s najmanjim brojem zaraženih.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr.Marina Payerl Pal kazala je: „Dosadašnjim aktivnostima svih zdravstvenih institucija Međimurske županije držimo situaciju pod kontrolom, a trenutno posebnu pozornost posvećujemo domovima za starije i nemoćne, budući je riječ o najosjetljivijoj skupini našega stanovništva, a s pandemijom se možemo nositi samo zajedništvom, znanjem i dosljednim poštovanjem svih propisanih mjera.“ Dr. Payerl Pal je istaknula i činjenicu da smo nažalost izloženi i brojnim dezinformacijama te je apelirala na pravovremeno i istinito informiranje javnosti.

Prevencija s ciljem zaštite od koronavirusa!

Iako je trenutačno u Međimurskoj županiji povoljna epidemiološka situacija, sve službe svakodnevno su na terenu s građanima s ciljem prevencije i pomoći svima kojima je pomoć potrebna. Kristijan Valkaj ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec istaknuo je kako je 22 djelatnika i 65 volontera u proteklom razdoblju odradilo ukupno 544 volonterskih sati. Postavljeno je 5 šatora namijenjenih trijaži u krugu ŽB Čakovec, a djelatnicima na graničnim prijelazima (Mursko Središće i Trnovec) te medicinskom osoblju u trijažnim šatorima i COVID ambulantama podijeljeni su paketi osvježenja. Podijeljeno je i 4990 sapuna i letaka za pravilnu higijenu ruku osiguranih od strane Međimurske županije. Volonteri Crvenog križa obišli su 956 korisnika kojima je bila potrebna pomoć i podijelili 691 higijensko-prehrambeni paket.  Od početka krize 7 djelatnika koji rade od 0-24 h zaprimilo je  i 197 poziva za pružanjem psihosocijalne pomoći. „GDCK svakodnevno provodi svoje projektne aktivnosti te ovim putem pozivam sve na dobrovoljno darivanje krvi koje će biti 20.4.2020. u Prelogu od 10 do 17:30h (Gradska kavana), a u Čakovcu 21.4.2020. i 23.4.2020. od 10 do 17:30h (restoran Međimurska hiža). “ – zaključio je ravnatelj Valkaj.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić Grlač kazala je kako je pojačan nadzor domova za starije i nemoćne u kojima se s ciljem prevencije i eventualne pravovremene reakcije, s obzirom na činjenicu da je riječ o potencijalno najosjetljivijoj populaciji, provodi kontinuirano mjerenje temperature korisnika i djelatnika te je osigurana i dodatna zaštitna oprema.  Svim pružateljima socijalnih usluga pružena je mogućnost i rada u smjenama u tzv. radnoj izolaciji u turnusima od 7 dana pri čemu će svima biti uzeti brisevi i od strane epidemiologa biti dane upute za rad. Korisnicima su na raspolaganju sve usluge zdravstvenog sustava Međimurske županije, a posebna skrb vodi se o osobama kojima je potrebna dijaliza te onkološkim bolesnicima.

Međimurje info