Povećan broj testiranja, novozaraženih osoba nema, donosimo važne informacije za poljoprivrednike

Obavijesti

31. ožujka 2020. – Stožer civilne zaštite Međimurske županije održao je 31.ožujka 2020. konferenciju za novinare. U Međimurju nema novozaraženih osoba COVID 19 virusom. Tijekom proteklog dana napravljeno je 12 novih testiranja i svi su nalazi negativni. Do sada je ukupno testirano 70 osoba, a s testiranjima će se nastaviti i danas. Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je testiranje dvoje liječnika i ti su rezultati negativni, pa u ovom trenutku imamo svega dvoje liječnika u samoizolaciji. Na Odjelu infektologije ŽBC hospitalizirane su i dalje dvije osobe, sukladno svim epidemiološkim i općim medicinskim protokolima. Njihovo je stanje stabilno i nisu na respiratoru. No, da bi pacijent bio izliječen potrebna su dva uzastopna nalaza koja moraju biti negativna. O tome tko i koliko se testira odlučuje isključivo epidemiološka struka i liječnici. Međutim, veliki broj osoba u samoizolaciji, disciplina stanovništva, poštivanje mjera i uputa Stožera civilne zaštite očito daju rezultate. Prema svemu ovome, epidemiološka situacija u Međimurju je povoljna, budući da i dalje imamo svega dvije zaražene osobe virusom COVID 19.

Zajedništvo i inovativnost pokazuju i u udruzi Mladi informatičari Strahoninca, Međimurskom informatičkom klubu i županijskoj ustanovi Metalska jezgra koji su zajedničkim snagama krenuli u izradu zaštitnih vizira za medicinsko osoblje za što je svoj 3D pisač ustupio Tehnološko inovacijski centar Međimurje i do danas je već isprintano 50 zaštitnih vizira. Za zdravstveni sustav Međimurja nabavljeno je 30 000 kirurških maski, 1100 kirurških ogrtača i 420 zaštitnih naočala. Zahvaljujemo UNICEF-u koji nam je donirao 270 zaštitnih odijela, 150 ogrtača i kapa i 1 000 rukavica. Zahvaljujemo i Rotary clubu Čakovec i Rotaract clubu Međimurje na donaciji 3 600 maski, rukavica i dezinfekcijskih sredstava.

„Bitno je spomenuti da se svaki dan srećem ljude koji daju svoj maksimum u suzbijanju koronavirusa u Međimurju. Danas se želim posebno zahvaliti djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu koji u ovih tjedana imaju do 40% više poziva i to je najvjerojatnije zbog toga što građani znaju broj Hitne službe napamet i zovu automatski. Djelatnici Hitne službe, hvala Vam na strpljenju, a posebno hvala medicinskim sestrama u dispečerskom centru koje usmjeravaju pacijente na dežurne telefone. Ovo su izazovna vremena, ali vjerujem da ćemo zajedničkim radom uspjeti sve prevladati.“ – rekao je župan Matija Posavec.

 

Župan Posavec zahvalio je i Rotary klubu Čakovec, UNICEF-u i svima koji su do sada donirali zaštitnu opremu!

Također, Stožer će danas uputiti molbu Nacionalnom stožeru da poslodavci koji imaju radnike, a koji imaju kod kuće djecu s autoimunom ili drugom teškom bolešću da omogući roditeljima te djece da budu kod kuće. Jednako tako, apeliram na načelnike stožera u međimurskim općinama i gradovima da vode računa prilikom izdavanja propusnica za one građane koji imaju u obitelji starije osobe koje žive same da im propusnicama omoguće odgovarajuću skrb za te osobe.

Svim poduzetnicima i obrtnicima upućujem poruku da koriste savjetodavne usluge naše Javne ustanove za razvoj REDEA-e i TICM-a koje obavljaju usluge savjetovanja za prijavu na natječaje za sredstva koja su na raspolaganju. Svi kontakti naših ustanova su na web stranicama, a u pripremi su i on-line savjetovanja.

Na kraju, zajedničkim naporima svih građana, zdravstvenih djelatnika, stožera civilne zaštite, dosljednim provođenjem mjera poput socijalne distance, ograničenog kretanja i pomoći onima kojima je pomoć potrebna možemo i dalje zadržati povoljnu epidemiološku situaciju.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec podsjetio je kako bankomati svih banaka rade bez provizije. Što se tiče podizanje mirovina u susjednoj Sloveniji, potrebna je pogranična propusnica. Također je apelirao na načelnike Stožera na općinskoj i gradskoj razini da se omogući lakše podizanje mirovina građanima koji u svom mjestu nemaju banku, bankomat ili poštu.„Republika Hrvatska i Mađarska su dogovorile ublažavanje mjera prelaženja zajedničke granice za one državljane dviju država koji imaju prebivalište u pograničnom području u dubini do 30 km od granice ili su zaposleni u tvrtki čije je sjedište u tom području. Ove mjere se provode na način da im se omogućava prelaženje granice svaki dan odnosno kada postoji potreba za prelaženjem, te su izuzeti od 14 dnevne samoizolacije. To se odnosi samo na one državljane dviju država koji imaju opravdani razlog za prelaženje granice zbog obavljanja onih radova koji se smatraju važnim za gospodarstvo, kao i na one koji mogu dokazati da imaju poljoprivredno zemljište na državnom području druge države radi obavljanja poljoprivrednih radova. Dogovoreni način postupanja počinje se primjenjivati od 31. ožujka 2020. godine, od 07,00 sati na svim cestovnim graničnim prijelazima između Republike Hrvatske i Mađarske. Napominjemo kako će poslodavci izdati propusnicu prekograničnim radnicima, dok u ostalim slučajevima poput obrade poljoprivrednog zemljišta, propusnicu izdaju  mjesno nadležni Stožeri Civilne zaštite.“

S obzirom kako su u tijeku nužni poljoprivredni radovi te je potreba prodaje poljoprivrednog reprodukcijskog materijala (sjeme, presadnice, sadnice) i rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, smiju raditi vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni reprodukcijski materijal te prodavaonice rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, uz obvezu poštivanja Odluke o radnom vremenu trgovina te mjera socijalnog distanciranja i svih mjera koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 23. ožujka 2020. godine, dovedeno je u pitanje nesmetano obavljanje poljoprivredne proizvodnje. S obzirom na veliki broj zahtjeva i upita ispred područnog ureda Ministarstva poljoprivrede u Međimurskoj županiji, g. Milorad Šubić kazao je da kako su posljednjih dana izdavane propusnice fizičkim osobama koje nisu obuhvaćene Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj s ciljem da na brojne zahtjeve i upite bude što brže odgovoreno te je iznio i sve relevantne  informacije o  načinu na koji poljoprivrednici podnose zahtjev za propusnice pri kretanju izvan mjesta prebivališta te objasnio kakva je situacija u Međimurskoj županiji.

 

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač osvrnula se na koordinaciju zdravstvenih ustanova i domova za starije i nemoćne osobe te naglasila kako će zaštitne opreme biti dovoljno za sve.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Milorad Šubić rekao je kako zagađenja tla nema. Kontrola plodnosti tla se obavlja u Međimurju redovito i nisu zabilježena negativna odstupanja. Što se tiče odlaska u Sloveniju, građanima je potreban posjedovni list kao dokaz da imaju zemljište u pograničnom prostoru sa Slovenijom. Uvođenje digitalnih propusnica izdavati će Stožer civilne zaštite na lokalnoj razini, no onima kojima nije dostupan Internet bit će dovoljna identifikacijska iskaznica ili osobni identifikacijski broj. 

Međimurje je najgušće naseljeno ruralno područje u Republici Hrvatskoj. U Međimurju od cca 30 000 kućanstava imamo oko 20 000 kućanstava koje imaju neki oblik poljoprivredne proizvodnje. Od tog broja 6000 ih je upisano u upisnik obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava. Također, imamo i 11 400 posjednika vinograda. Obzirom na pravilo ograničenog kretanja, sve to pred nas stavlja određeni izazov u smislu izdavanja propusnica. Posljednjih dana nastojimo odgovarati na sve upite no danas smo na konferenciju pozvali voditelja Savjetodavne službe Međimurske županije mr. Milorada Šubića da pojasni način i model izdavanja propusnica.

Ovo su upute:

  1. Propusnica nije potrebnapoljoprivrednim proizvođačima koji ne napuštaju mjesto prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.
  2. Poljoprivredne tvrtke, obrti i OPG-i u Registru poreznih obveznika (RPO) sebi i svojim djelatnicima za nužne gospodarske aktivnosti, dostavu robe i nabavu nužnog repromaterijala, propusnice izdaju sami
  3. Manja obiteljska gospodarstva koja su upisana u Upisnik OPG-a, a koja nemaju zaposlenike i nisu u RPO, propusnicu za kretanje nositelja i nužnih članova (članovi isto moraju biti prijavljeni u Upisnik) za rad izvan mjesta prebivališta mogu dobiti samo putem internet stranice Ministarstva poljoprivrede https://www.savjetodavna.hr/propusnice/ na kojoj ispunjavaju on-line zahtjeve. Nakon obrade zahtjeva, propusnica se dobiva putem emaila i kao takva je važeća i u digitalnom obliku.
  4. Ministarstvo poljoprivrede izdaje propusnicu samo i isključivo nositeljima i članovima OPG-a kako je i objavljeno na https://www.savjetodavna.hr/2020/03/26/propusnica-za-obiteljska-poljoprivredna-gospodarstva/.
  5. Zahtjev na isti način mogu podnijeti i pčelari koji nemaju OPG, ali imaju registriran pčelinjak izvan mjesta prebivališta.
  6. Svi ostali koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva, ne mogu dobiti propusnicu po osnovi obavljanja poljoprivrednih radova od strane Ministarstva poljoprivrede ili područnog ureda Ministarstva poljoprivrede.
  7. Prema uputama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu i Ministarstva poljoprivrede, svi koji nemaju registrirano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo za obavljanje poljoprivrednih radova, a odlaze na lokacije izvan mjesta prebivališta, upućuje se najbližem lokalnom Stožeru civilne zaštite.
  8. Građanima Republike Hrvatske za obavljanje poljoprivrednih aktivnosti na poljoprivrednim resursima koji se nalaze izvan teritorija RH, službenici Ministarstva poljoprivrede ne izdaju Propusnice. U tim slučajevima potrebno se obratiti lokalnim Stožerima civilne zaštite i Ravnateljstvu policije.“

 

Propusnice se izdavaju samo za najnužnije aktivnosti, presudne za život i kontinuitet održavanja poljoprivrednih aktivnosti, sukladno svim uputama Stožera civilne zaštite i uz poštivanje svih visokih mjera sigurnosti i predostrožnosti po pitanju sprečavanja širenja zaraze COVID-19 virusom.

Međimurje info