U Međimurju i dalje nema novozaraženih osoba koronavirusom, Stožer civilne zaštite Međimurske županije objavio nove informacije

Obavijesti

29. ožujka 2020. – S današnjim danom, 29.ožujka, u Međimurju nema novozaraženih osoba korona virusom. Od petka poslijepodne, napravljeno je ukupno 9 testiranja od čega je 1 retestiranje prvozaraženog pacijenta i čiji je današnji nalaz pozitivan. Ostalih 8 testiranja na koronavirus su negativna. Također, je obavljeno testiranje još dvoje liječnika i ti rezultati su negativni. Ovo je vrlo važna informacija jer uspješno odolijevamo izazovu ulaska virusa u  zdravstvene ustanove. Prvozaraženi pacijent koji je na odjel infektologije Županijske bolnice Čakovec zaprimljen u nedjelju 22.ožujka 2020, bio je ponovno testiran u četvrtak, 26.ožujka kada je nalaz bio negativan, a jučer je ponovo retestiran te je nalaz pozitivan. Da bi pacijent bio izliječen potrebna su dva uzastopna negativna nalaza, no kako se to nije dogodilo prvozaraženi pacijent do daljnjega ostaje hospitaliziran. Drugozaražena osoba također se nalazi na Odjelu infektologije te je stabilnog općeg stanja i nije na respiratoru, ističe voditeljica odjela infektologije  Županijske bolnice Čakovec dr. Tanja Potočnik Hunjadi. U ovom trenutku u Međimurju imamo 2 osobe zaražene koronavirusom, te prvi i drugi slučaj nisu epidemiološki povezani.

Prema svemu navedenom, epidemiološka situacija u Međimurju je povoljna

Župan Međimurske županije Matija Posavec uputio je poruku javnosti: „Policijska uprava Međimurska ovih dana provodi pojačani nadzor i kontrolu osoba koje su u samoizolaciji. Pozivamo sve građane da to poštuju jer su kazne velike. U petak smo dali puno informacija glede organizacije zdravstvenog sustava  u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti. Molim građane da prate web stranice Međimurske županije i zdravstvenih ustanova kako bi se informirali o svemu. Sve objavljujemo vrlo detaljno, a redovito ćemo Vas informirati i na našim konferencijama za novinare. Današnju konferenciju za novinare želim iskoristiti kako bi poslao poruku vlasnicima Domova za starije i nemoćne osobe. Naime, u Međimurju imamo tridesetak takvih ustanova u kojima u ovom trenutku boravi oko 1400 naših sugrađana. Biti vlasnik doma koji skrbi za starije osobe u doba pandemije nije nimalo lako, to je veliki izazov koji nosi težinu i odgovornost.  Kako se RH, a i svi mi po prvi puta susrećemo s ovim oblikom virusa, nije za očekivati da svi imaju u potpunosti razrađen sustav djelovanja u kriznim situacijama. No, iz dana u dan, zajedno, možemo biti organiziraniji. Posebno Vam skrećem pozornost da komunikaciju korisnika s obitelji prilagodite situaciji. Molim Vas da osigurate telefonske linije u svrhu komunikacije obitelji s korisnikom i obrnuto. Organizirajte i koristite druge tehnologije za posjete na daljinu, omogućite češće i duže telefoniranje radi ublažavanja posljedica ograničenja posjeta. Omogućite im da se redovito čuju s nekim tko im u ovoj situaciji nije u mogućnosti doći u posjet. Omogućite im i vizualni kontakt putem mobitela ili neke druge informatičke platforme jer dobro znamo da starijoj osobi vidjeti člana obitelji znači više od bilo kakvih riječi. Ovom prilikom, kao župan, zahvaljujem na strpljivosti i trudu svima koji, u ovo nezahvalno vrijeme na svojim leđima nose puno briga i skrbi za starije osobe. Upravo su starije osobe mnogima od nas najdraže i za njih smo sada, opravdano i najzabrinutiji. U slučaju bilo kakve potrebe možete kontaktirati županijski Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb putem e-maila:  zdravstvo@medjimurska-zupanija.hr ili 040-374-256. Također, još jednom želim pohvaliti, zahvaliti i dati snažnu podršku našim magistrama u ljekarnama. Rade cijelo vrijeme, strpljive su, trude se nabaviti zaštitnu opremu za sve, iako je to u ovom trenutku vrlo zahtjevno. Što se tiče ljekarni koje su u ingerenciji Međimurske županije, sva potrebna zaštitna oprema prodaje se bez zarade. Moram pohvaliti i sustav zdravstvene njege u kući, fizioterapeute, patronažu, palijativni tim. Oni rade sa smanjenim kapacitetima, ali u suradnji s obiteljskim liječnikom omogućuju liječenje od kuće i na taj se način brinu za više od 300 naših bolesnika. Rade vrlo kvalitetno i drago mi je da svi surađuju. U ovome trenutku je putem Crvenog križa aktivno na terenu 25 volontera i još je 41 volonter spreman za pomoć i brigu starijim, samim i ugroženim osobama.

Od ovoga vikenda dobro je organiziran rad primarne zdravstvene zaštite, srećom, na vrijeme, još početkom godine, smo formirali dodatne grupe koje su trebale obavljati dežurstva i pokrivati ambulante opće medicine vikendom pa smo taj sustav sada iskoristili za organizaciju korona ambulante. Zahvaljujem i liječnicima koji su se javili za rad u korona ambulantama. Ovdje je ključna i bliska suradnja naših zdravstvenih ustanova i okosnicu dobre organizacije čine njihovi ravnatelji. Tu su naši liječnici, medicinske sestre i tehničari, zaposlenici u našoj bolnici od teta čistačica do kuharica, domara i svog tehničkog osoblja.  Hvala im od srca.

I na kraju, dragi moji sugrađani, liječnička struka upozorava kako su dani pred nama vrlo izazovni jer Hrvatska ulazi u najkritičnije razdoblje. Srećom, još uvijek imamo linearni, a ne eksponencijalni rast oboljelih. Pokušajmo to svi zajedno izdržati. Poštujmo i slušajmo struku. Vjerujte mi, da je u ovom trenutku najveći teret na dr.Tanji Potočnik Hunjadi, dr. Višnji Smilović i dr. Marini Payerl Pal. To su hrabre liječnice koje donose procjene o potrebnom broju testiranja, kontroliraju stanje tisuće pacijenata, daju savjete i donose odluke. Ali vjerujte mi i da su one među najboljim epidemiolozima, mikrobiolozima i infektolozima u Hrvatskoj. I dajmo im podršku svi zajedno.  Ujedno, tijekom proteklog tjedna dr. Tanja Potočnik Hunjadi i dr. Marina Payerl Pal educirale su liječnike obiteljske medicine za uzimanje briseva te za oblačenje cjelokupne opreme za rad u COVID 19 ambulanti. Apeliram na sve naše građane da se strogo pridržavaju uputa epidemiologa i odluka Stožera civilne zaštite. Socijalno distanciranje je osnovna strategija za kontrolu bilo koje zarazne bolesti, pogotovo ako se radi o respiratornim infekcijama.  Dakle, samo svatko od nas može spriječiti širenje zaraze. Sretno nam svima!“ rekao je župan Međimurska županije Matija Posavec. 

Županijska bolnica Čakovec uvela e-mail savjetovanje!

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak rekao je kako se na spomenutim primjerima vidi koliko je ovaj virus nepredvidiv i koliko o njemu malo znamo, stoga je ključno slušati upute struke koji daju sve od sebe kako bismo zadržali povoljno epidemiološko stanje. „Temeljem globalne pandemije koronavirusa (COVID 19) te novih protokola u zdravstvenim ustanovama Županijska bolnica Čakovec uvela je dodatne timove stručnjaka koji su na usluzi pacijentima koji boluju od kroničnih bolesti, kožnih bolesti, šećernih bolesti, a od ponedjeljka i za bubrežne kronične bolesnike, srčane, onkološke i pedijatrijske pacijente. Tijekom sljedećih dana, bit će formirani i dodatni e-timovi i za druge kronične bolesti. Za pitanja oko šećerne i endokrine bolesti može se javiti na zbc.endodijab@bolnica-cakovec.hr, upiti vezani za kožne bolesti možete se obratiti na zbc.dermatologija@bolnica-cakovec.hr. Svi upiti vezani uz kardiologiju molimo uputite na zbc.nefro@bolnica-cakovec.hr, upiti vezani za Odjel onkologije molimo uputiti na  zbc.onkologija@bolnica-cakovec.hr. Pitanja vezana za pedijatriju, molimo uputiti na zbc.pedijatrija@bolnica-cakovec.hr. “

U proteklih 7 dana u Hrvatskoj je doneseno 18 Odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite!

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec istaknuo je kako se nalazimo trenutačno u izazovnom vremenu u kojem se na dnevnoj bazi donose Odluke koje mijenjaju živote svih nas. „U proteklih 7 dana doneseno je 18 Odluka Stožera civilne zaštite RH, a Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj izazvala je najviše upita javnosti. Propusnice izdaju odgovorne osobe u pravnoj osobi, liječnici obiteljske medicine, te nadležni stožeri civilne zaštite. Također, stožer civilne zaštite MŽ uputio je dopis Nacionalnom stožeru da se omogući rad određenih trgovina na tržnicama u Prelogu i Čakovcu, što nam je odobreno te temeljem provjere našeg Stožera, osobe i svi prisutni na tržnicama poštivali su sve mjere i upute Stožera. Još jednom apeliramo na sve građane da poštuju upute i mjere koje dobivamo od Nacionalnog stožera.

Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.

Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.

Međimurje info