U Hrvatskoj obustavljen javni promet te je ograničeno zadržavanje na ulicama i drugim javnim mjestima

Obavijesti

21. ožujka 2020. – Zbog nastale izvanredne situacije vezane uz pojavu koronavirusa (COVID – 19) Nacionalni stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, danas je donio tri nove Odluke temeljem prevencije i zaštite svih stanovnika Republike Hrvatske.

Nove Odluke su:

Nacionalni Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima

S obzirom na ubrzano širenje i pojačani rizik prijenosa bolesti COVID-19, uvodi se protuepidemijska mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, u trajanju od 30 dana od dana donošenja Odluke. Bitno je spomenuti da ova Odluka ne znači da je zabranjen izlazak iz kuće, već kako se doznaje iz ministarstva, dozvoljena je šetnja najviše dvoje ljudi uz najmanji razmak od 2 metra te uz strogo pridržavanje uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite.  Međutim, jedan od apela Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu jest da pokušamo ostati kod kuće te da imamo što manje socijalnih kontakata.

Također, danas tijekom dana s ciljem zaštite, preventivnog djelovanja i smanjenja socijalnih kontakata, Nacionalni stožer donio je i Odluku o privremenoj obustavi javnog prometa.

Privremena obustava odnosi se na :

  • Javni linijski prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu, izuzev autotaksi prijevoza.
  • Javni linijski prijevoz putnika u međunarodnom cestovnom prometu.
  • Javni prijevoz osoba u željezničkom prometu.

 

Privremeno se za vrijeme ove Odluke, zatvaraju i svi željeznički i autobusni kolodvori u Međimurskoj županiji.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije zatražio je od Nacionalnog stožera civilne zaštite, detaljno pojašnjenje vezano za režim rada poduzeća s većim brojem zaposlenih osoba.

U Republici Hrvatskoj dosad je potvrđeno ukupno 206 oboljelih osoba, od kojih je pet osoba ozdravilo, a u Međimurskoj županiji, u ovom trenutku, nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze korona virusom (COVID 19).

Stožer civilne zaštite Međimurske županije, sukladno odlukama Nacionalnog Stožera, još jednom apelira na sve građane da poštuju sve Odluke Stožera civilne zaštite na nacionalnoj i lokalnoj razini.  Policijska uprava Međimurska će u suradnji sa komunalnim djelatnicima općina i gradova vršiti pojačani nadzor nad građanima koji ne poštuju zadane upute.

Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije.

Međimurje info