Grad Mursko Središće

Gradovi i općine

Naziv: Grad Mursko Središće
Adresa: Trg bana Josipa Jelačića 10, 40315 Mursko Središće
Tel.: 040/370-770, 370-771
Fax: 040/370-772
web: www.mursko-sredisce.hr
e-mail: grad-mursko-sredisce@ck.t-com.hr
Naselja koja spadaju u upravu: Mursko Središće, Hlapićina, Štrukovec, Peklenica i Križovec.
Dan grada: 14. svibnja
Broj stanovnika: 6548
Broj gospodarskih subjekata: 62 poduzetnika, 99 obrtnika

Mursko Središće najsjeverniji je grad naše domovine poznat kao sjeverna vrata Hrvatske. Status grada mjesto je dobilo 1997. godine. Grad je smješten na desnoj obali rijeke Mure i važno je prometno čvorište.
U sastav grada Mursko Središće ulaze i sljedeća naselja: Hlapičina, Štrukovec, Peklenica te Križovec. Grad Mursko Središće broji ukupno 6837 stanovnika.
Osnovna prednost grada Mursko Središće u odnosu na ostale gradove u Međimurskoj županiji, ali i u odnosu na većinu gradova u Republici Hrvatskoj je ta što je smješten na samoj granici sa Republikom Slovenijom. Druga značajna prednost je to što kroz grad Mursko Središće prolaze značajni cestovni pravci, od kojih se ističu Državna cesta D 209 koja povezuje Sloveniju sa unutrašnjosti županije, a zatim se veže na autocestu Zagreb – Goričan, tj. unutrašnjost Republike Hrvatske. Osim cestovnih, Mursko Središće je sa Čakovcem, a preko njega i sa ostatkom Republike Hrvatske s jedne strane, a sa druge strane sa Republikom Slovenijom spojeno i željezničkom prugom.
Na području grada Mursko Središće djeluju 62 poduzetnika sa 796 zaposlenih te 99 obrtnika.

Povijest
Povjesničari tvrde da je tu još u rimsko doba bilo naselje , no prvi pisani spomen mjesta datira iz popisa župa 1334. godine kao Sancti Martin in Sredische. Kasnije se mjesto spominje pod imenom Mura Zerdahely sa statusom trgovišta- oppiduma.

Razvoj grada počinje u 19. stoljeću otkrićem nafte u Peklenici (1856.) te izgradnjom željezničke pruge (1890.) Godine 1901. tu je izgrađen i prvi naftovod u ovom dijelu Europe, a počinje i iskorištavanje ugljena koje je potrajalo sve do 1972. godine. Danas je grad poznat po tekstilnoj i građevinskoj industriji te kao prometno, kulturno i upravno središte ovog dijela Međimurja. Zbog svog položaja grad surađuje s Lendavom u Sloveniji i Lentyjem u Mađarskoj.

Međimurje info