Općina Nedelišće

Gradovi i općine

Naziv: Općina Nedelišće
Adresa: Maršala Tita 1, 40305 Nedelišće
Tel: 040/821-107
Fax: 040/821-135
e-mail: nedelisce@nedelisce.hr
web: www.nedelisce.hr
Naselja: Črečan, Dunjkovec, Gornji Hrašćan, Gornji Kuršanec, Macinec, Nedelišće, Pretetinec, Pušćine, Slakovec i Trnovec
Dan općine: 15. lipnja

Općina Nedelišće smještena je u jugozapadnom dijelu Međimurske županije i prostire se na površini od 58,32 km2. Po veličini je treća jedinica lokalne samouprave u županiji, te čini 7,99 % ukupne površine županije. Općina broji 11554 stanovnika, što u odnosu na površinu čini natprosječnu gustoću stanovnika od 198 st/km2.

U sastav općine Nedelišće ulaze sljedeća naselja : Črečan, Dunjkovec, Gornji Hrašćan, Gornji Kuršanec, Macinec, Nedelišće, Pretetinec, Pušćine, Slakovec i Trnovec. Središte jedinice lokalne samouprave je Nedelišće, a u svakom naselju je ustanovljena politička samoupravna jedinica – Mjesni odbor.
Općina Nedelišće značajno je gospodarsko, ali i povijesno kulturno središte. Od gospodarskih aktivnosti za razvoj međimurskog poduzetništva značajna je tradicija održavanja gospodarskih sajmova, u novije vrijeme poznati kao MESAP (Međimurski sajam poduzetništva), a od kulturno gospodarske prošlosti Nedelišća treba svakako spomenuti prvu tiskaru u Hrvatskoj iz 1574. godine.
Na području općine Nedelišće djeluje 169 poduzetnika s 1121 zaposlenih, te 218 obrtnika.

Međimurje info